Gebrema – Weesp

In opdracht van Gebrema heeft Oranjedak in 2019 ruim 1400 zonnepanelen geplaatst op het dak van zowel het kantoor als de productiehal.

Gebrema, producent en handelsbedrijf in bevestigingsartikelen, specials en draaiwerk bestaat als familiebedrijf al sinds 1950 en is in 2018/2019 gestart met het plan de organisatie en het bedrijfspand te verduurzamen. Zonnepanelen zijn hiervan een onderdeel moeten het eigen energieverbruik zoveel mogelijk compenseren.

Oranjedak onderzocht de mogelijkheden op deze daken qua constructie en leeftijd. Voor de sheddaken uit het typisch jaren 50 bimsbeton is een speciaal beproefd bevestigingssysteem toegepast.

Met een relatief hoog vermogen monokristallijn paneel van 320 WP en een SolarEedge omvormer systeem met optimizers is er gekozen voor een optimaal effectieve en vooral veilige installatie.

Dakrenovatie
Gebrema heeft, op advies van Oranjedak, gekozen om eerst het dak van het kantoor te renoveren om daarna de zonnepanelen te plaatsen. Het dak is voorzien van een witte bitumineuze dakbedekking van Wédéflex (Mineral Ultra White), die een zeer positief effect heeft op de weerkaatsing van UV en opwarming van het dak. Uit onderzoek blijkt namelijk dat witte dakbedekking de temperatuur tot de helft kan reduceren t.o.v. zwarte dakbedekking (bij een zwart dak van 80° wordt dit met een wit dak gereduceerd naar 40°). Deze natuurlijk koelende werking heeft zowel een positief effect op de opbrengst van de zonnepanelen als op de opwarming van de ruimten onder het dak.

opdrachtgever Gebrema
omvang 26.000 m²
aantal zonnepanelen 1.405
geïnstalleerd vermogen 449 kWp
omvormers SolarEdge omvormers met optimizers
monitoring Op paneel niveau